Verschillen tussen online muziek diensten Spotify en Grooveshark

24/05/2010 3 By admin

Hieronder een overzicht van twee van de bekendere online stream diensten die langzaam ook Nederland veroveren en mensen laten beseffen dat er naast Apple’s iTunes legale alternatieven zijn die ook zeer interessant zijn qua prijs/aanbod;
Spotify (die recent ook in NL is gelanceerd) en
Grooveshark die al langer gebruikt kon worden in Nederland.

De vraag is dan ook in hoeverre wil je nog een cd in je kast hebben staan of die mp3 in je bezit hebben.
Een maandelijkse abo is wellicht veel interessanter zeker als je nagaat dat jij en ik steeds vaker een smartphone hebben die permanent internet toegang heeft (in Nederland) en als je de muziek ook offline kunt beluisteren op je telefoon is het helemaal een goed alternatief voor mp3s kopen& downloaden ofwel een cd te beluisteren (of te rippen naar mp3).

Grooveshark:
voordelen:
# gratis op website
# smartradio (tik een artiest in die je tof vind en hij doet suggestie van artiesten/tracks die je wellicht ook waardeerd
# er is een vip-dienst waarmee je geen banners meer hebt en de mobiele en desktop app kunt gebruiken voor 3 dollar
pmnd ofwel 30 dollar per jaar.
# zelf tracks toevoegen (alhoewel deze functie niet echt altijd werkt, mij is het nog niet gelukt om een eigen track terug te vinden)
# de mobiele applicatie heeft voor Android, Blackberry en iPhone een smartradio functie.
# je kunt ook mp3’s kopen door door te klikken naar Amazon mp3 of iTunes

nadelen:
# niet helemaal duidelijk of ze 100% legaal zijn, niet contracten met alle platenmaatschappijen maar wel aanbieden van tracks (ze hebben o.a. wel deal met EMI) – update 17/8: Universal Media heeft Apple gevraagd Grooveshark app uit store te halen ivm schenden van rechten.
# doordat mensen zelf ook tracks kunnen toevoegen is de kwaliteit (bitrate) niet altijd even goed en ook daardoor soms volume verschillen
# veel dubbele of onvolledige tracks, het zou slim zijn dit beter te filteren en optie te bieden in platenlabel tracks en gebruikerstracks afzonderlijk te zoeken
# website is volledig in Flash daardoor kunnen sommige browsers nogal moeilijk over doen. Bij mij draait ie in Firefox niet lekker. Mijn ventilator gaat overuren maken. In Safari of I.E. geen problemen overigens allen op een Windows pc.
# geen last.fm integratie voor gratis gebruiker (alleen bij VIP abonnement mogelijk)
# iets lagere bitrate (192)
# banners op website, audio reclame bij gratis versie (nog niet audio commercials te horen in NL, was eerder door Grooveshark gemeld op blog)
# de mobiele app is uiteindelijk door Apple eerst lange tijd niet goedgekeurd en daardoor niet in de officiele iPhone App store. Daardoor was de applicatie alleen in de gejailbreakte Cydia app store te downloaden maar sinds 5 augustus was de applicatie ineens weer in de officiele app store en is verwijderd uit de Cydia store. Sinds 17 augustus is de applicatie echter nergens meer te vinden ivm een klacht van Universal Media waardoor Apple de app weer (tijdelijk) heeft verwijderd. Bestaande gebruikers kunnen hun app blijven gebruiken echter updaten lukt niet. Aangezien de applicatie wat bugs vertoond en nog geen multitask iOS4.0 (background music) heeft is een update juist zeer nodig maar dat zit er dus even niet in.

Grooveshark

Spotify

Spotify
voordelen:
# los programma op pc/mac (iTunes maar dan beter en sneller)
# deals met alle grote platenmaatschappijen (100% legaal)
# op je telefoon kun je de muziek ook offline opslaan zodat je als je niet online bent ook naar je muziek kunt luisteren in metro,tunnel, buitenland e.d.
# hoge kwaliteit (320 bitrate)
# ook mogelijkheid om mp3 te kopen van je favoriete muziek met prijzen gelijk aan die van Apple iTunes
# last.fm integratie (computer versie)
# je kunt ook mp3’s kopen door door te klikken naar 7Tunes

nadelen
# niet online beschikbaar op hun website
# audio reclame bij gratis desktop versie
# de iphone/android app heeft geen smartradio functie
# in het 5 euro p/mnd abo heb je alleen op je computer toegang tot alle muziek zonder audio/banner reclame. Maar voor 10 euro p/mnd werkt de mobiele app pas.
# weinig specialistische/nieuwe tracks
# soms worden nummers ineens verwijderd terwijl deze daarvoor in de Spotify catalogus zaten

Laatste update 7 oktober 2010 naar aanleiding van wijziging/aanvulling Grooveshark Desktop en Last.fm integratie voor VIP gebruikers.