Tijd voor actie: geen muziek in openbaar vervoer!

29/08/2007 1 By

Als je wel eens met het OV reist dan ken je deze situatie gegarandeerd.

Een hangjeugdige stapt de trein, bus, tram of metro binnen. Pakt zijn mobiele telefoon en start een nummer zoals dit:

openbaarvervoer_muziekmobiel.jpgDie muziek luistert hij niet via oordopjes, maar via de externe luidspreker van zijn mobiele telefoon, waardoor iedereen kan meegenieten van het blikkentrommel-geluid dat uit het speakertje komt. Mensen draaien zich geïrriteerd om naar de bron van het repeterende geluid (”pop a bullet mothafucking bitch” x 30), maar niemand zegt wat. Genietend van de aandacht grijnst hij en tikt vrolijk mee met de rapmuziek. Na twee minuten is een reiziger het zat en verzoekt de geluidscrimineel of de muziek af kan. De muziek gaat uit, maar niet voordat er de nodige vijandige opmerkingen gemaakt zijn.

Herkenbaar?

Het wordt tijd dat het afgelopen is met dergelijk asociaal gedrag. Iedere mobiele telefoon heeft tegenwoordig oortjes, dus het moet geen moeite zijn om deze daadwerkelijk te gebruiken. In publieke ruimtes muziek luisteren via de externe luidspreker is niet normaal.

Daarnaast klinkt het geluid dat uit de el cheapo telefoontjes komt ook nog eens alsof er een radio in een blikken trommel zit. Voor veel mensen is de belabberde kwaliteit van de muziek fucking irritant.

Muzieksmaak is iets persoonlijks, en zelfs als je een bepaald nummer leuk vind, is het niet prettig om het opgedrongen te krijgen. Veel mensen die reizen met het OV hebben een drukke baan of studie, en dat is vaak stressvol genoeg. De tijd die we reizend doorbrengen is voor veel mensen een rustmoment, en het hardop afspelen van muziek is volkomen asociaal.

Doel van de site
Deze site dient vooral als beweging. Reizigers kunnen ervaringen delen en oplossingen aandragen. Ik hoop dat reizigers elkaar gaan helpen door er wat van te zeggen en mensen duidelijk te maken dat ze gewoon een koptelefoon moeten gebruiken. Dat is wel zo sociaal.

Wat kun je doen?

Zeg er wat van. Je medereizigers zullen je dankbaar zijn.
Bel de Nederlandse Spoorwegen en gemeentelijke vervoersbedrijven met je klacht. Een groot deel van de reizigers ergert zich aan de mobieltjesterroristen, maar niemand klaagt. Zolang je niets doet, doen deze bedrijven niets.

Via deze site lees je meer.

Steun ook deze actie en doe er wat aan!
Dit is mede de reden waarom ik vaker de auto/fiets pak dan trein of bus.