Derren Browns The Heist ook gezien?

03/12/2008 0 By admin

Gisteravond moest ik toch nog even bijkomen van de drukke en lange dag dus even in bed gekropen en nog bij toeval met verbazing zitten kijken naar ‘The Heist‘ die werd uitgezonden in het programma ‘Virus‘ op CANVAS. Dit werd oorspronkelijk in 2006 voor Channel4 opgenomen. Je kunt ook nog een fragment van 10 minuten via youtube kijken. de totale aflevering duurt echter 50 minuten.

Quote canvas.be:
“Derren Brown is een Brits… Ja, een Brits wat eigenlijk? Zelf omschrijft hij zich als een entertainer die speelt met magie, suggestie, psychologisch inzicht en misleiding. Klinkt allemaal vrij onschuldig? Wacht tot je ‘The Heist’ hebt gezien, een special die de man maakte voor Channel 4.

Uitgangspunt: kan je via (subliminale) conditionering een groep brave, de wet respecterende burgers zover krijgen dat ze volledig uit eigen beweging een geldtransport overvallen? En om die vraag te beantwoorden, doet hij in één moeite het beruchte Milgram experiment nog eens dunnetjes over.

‘The Heist’ zorgde niet helemaal onverwacht voor enige controverse. Ofwel is wat je ziet echt, en dan houd je er zacht uitgedrukt een ‘ongemakkelijk’ gevoel aan over; ofwel is het volledig opgezet spel, en sta je voor paal. Maar het tweede heeft Brown tot op de dag van vandaag nooit toegegeven. Eens te meer voer dus voor een pittige discussie tussen de ‘believers’ en de ‘sceptics’.”