Comfortabel gevangenis leven in Noorwegen

29/08/2007 2 By admin

In Nederland is er in de volksmond wel eens ophef ontstaan over het ‘luizenleven’ dat gevangenen zouden hebben. In Noorwegen doen ze het daar nog iets beter. De Noorse gevangenis Bastoey is namelijk zo prettig om ‘in te leven’, dat niemand er wil ontsnappen.

Het detentiecentrum lijkt meer op een vakantiepark dan op een gevangenis. En sinds deze week is het complex ook helemaal milieuvriendelijk. Het bestuur heeft namelijk zonnepanelen laten installeren en voor de verwarming wordt nu hout gebruikt in plaats van olie. Tevens wordt er streng gerecycled en wordt het voedsel op ecologische manier verbouwd.

Bastoey, liggend op een prachtig eilandje ten zuiden van Oslo, doet meer denken aan een zomerkamp, dan aan een gevangenis. De circa 115 gevangenen wonen in gewone huizen en worden ook niet opgesloten. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de voedselvoorziening op het land. Ze bewerken namelijk zelf het land, halen de bessen van de struiken of gaan ze vissen met een boot van negen meter die tot hun beschikking staat. Daarnaast mogen ook de dieren niet vergeten worden, want de tweehonderd kippen, acht paarden, twintig koeien en veertig schapen moeten wel goed verzorgd worden. De gevangenen kunnen ook vrijuit gebruik maken van kettingzagen of landbouwwerktuigen.

Binnen in het complex hebben de gevangen ook behoorlijke vrijheden. Naast diverse studies is het ook mogelijk om psychologische hulp te vragen. Verder kunnen ze onder andere tennissen en zwemmen en hebben de gevangenen ieder een eigen tv.

Onder de gevangenen bevinden zich talloze moordenaars en serieverkrachters. De filosofie achter de ‘gevangenis’ is dat men elkaar respecteert, milieubewust en diervriendelijk worden en dat men zichzelf en elkaar normen en waarden aanleert. Volgens gevangenisdirecteur Oeyvind Alnaes worden gevangenen op deze manier gemotiveerd doordat ze ieder hun eigen taken en verantwoordelijkheden krijgen.”Op deze manier hopen we hun gedrag en levensstijl te be├»nvloeden”, vervolgt hij.

Een van de gevangenen, een 41-jarige voormalige drugssmokkelaar, beweerde in een interview dat hij zichzelf een ander mens voelt, sinds hij in Bastoey zit. “In de vorige gevangenis was alles koud, kil en afstandelijk en had ik de indruk dat ik met de dag depressiever werd”. Volgens de Noorse krant Aftenposten dienen veel andere gedetineerden uit Noorwegen verzoek in om in Bastoey hun straf uit te zitten.

Directeur Alnaes maakt kenbaar dat met slechts 69 werknemers in het complex, het een nijpende zaak is. “Maar dat is precies zoals ik het hebben wil!”, zegt hij

En wij dachten dat Nederland relaxed omgaat met dit soort criminelen. In Noorwegen doen ze er duidelijk nog een schepje bovenop!

Bron: Nieuws.nl