Voordelen gratis zomerpassen Oostenrijk

Voordelen gratis zomerpassen Oostenrijk

17/06/2014 8 By admin

In Oostenrijk is de laatste jaren een mooie trend gaande. Je kunt in veel plaatsen en regio’s gratis** in de zomer gebruik maken van:

Liften (bergbahnen) *
Zwembaden (binnen en buiten) en meren *
Wandelingen met een gids *
Musea *
Openbaar vervoer *
& veel meer *

** = je krijgt de zomerkaart in veel gevallen ‘gratis’ van het hotel/appartement waar je verblijft mits aangesloten. Uiteraard moet daarbij opgemerkt worden dat het gebruik van deze gratis voorzieningen mogelijk in de prijs van uw geboekte hotel/appartement zit inbegrepen t.o.v. verblijf in een hotel/appartement waarbij niet een zomerkaart wordt aangeboden. Mijn ervaring is echter dat het hebben van een dergelijke ‘gratis’ zomerkaart bij je verblijf altijd goedkoper uitpakt dan los af te rekenen voor het gebruik van liften, zwembaden, openbaar vervoer, enzovoort.

* = kijk voor meer info op de site van het gebied

Het enige wat je moet doen is boeken bij een hotel of appartement die is aangesloten bij de zomerpas uit de regio.
Hieronder heb ik een kort overzicht geplaatst van dé plaatsen/regio’s waar je het meeste voordeel kunt behalen uit je vakantie in Oostenrijk! In alle onderstaande regio’s hoef je niet te betalen voor de genoemde pas mits je verblijft in de regio in een aangesloten hotel/appartement. Helaas campings lijken hier niet aan mee te doen.

De top 4 zomerpassen hebben wat mij betreft het meeste gratis voordelen te bieden. Naast liften kun je ook gratis (veelal onbeperkt) gebruik maken van binnen (en buiten) zwembaden zodat je ook bij slechter weer wat leuks kunt doen zonder extra kosten.

1 Sommercard / 4: Schladming, Haus, Ramsau, Forstau (Steiermark)
2 Zell am See Kaprun Card / 2: Zell am See, Kaprun (Salzburger Land)
3 Alpbachtal Seenland Card / 10: Alpbach, Brandenberg, Kramsach, Kundl, Brixlegg, Munster, Radfeld, e.a. (Tirol)
4 NationalPark Sommercard Mobil / 12+: Bramberg, Kaprun , Zell am See, Bad Gastein, Uttendorf-Weißsee, Großarl, Stuhlfelden, Hollersbach, Rauris-Wörth, Neukirchen, Bramberg en meer.. (Salzburger Land)

Daarnaast zijn ook deze gebieden erg gunstig als het op liften en zwembaden aankomt, al zijn er in sommige gevallen beperkingen qua aantal keren gebruik van liften/zwembaden. Voor details kijk op de website van het desbetreffende gebied.

5 Otztal Premium Card / Inside Summer Card (gratis, maar ook aan te schaffen, er zijn limieten aan aantal keren gebruik van o.a. zwembaden) / 14: Sölden, Vent, Wildspitze, Haiming, Sautens, Oetz, Obergurgl- Hochgurgl, Umhausen, Köfels, Niederthai, Langefeld, Huben en meer.. (Tirol)

6 Saalfelden-Leogang Card / 4: Leogang, Saalfelden
7 Joker Card / 2: Saalbach, Hinterglemm, Leogang
8 Hochkonig Card / 3: Mühlbach, Maria Alm, Dienten
9 Lech Card / 2: Lech, Zuers
10 Wildschönau Card / 1: Wildschonau
11 Bregenzerwald Gaeste Card / 7: Bezau, Mellau, Au, Schoppernau, Schwarzenberg, Egg, Hittisau
12 Nassfeld +Card Premium / 1: Naßfeld-Pressegger See

13 NationalPark Karnten Card / 20 plaatsen zie
14 Lungau Card / 1: Lungau

15 Sommerbergbahnen inklusive / 1: Tannheim

16 Bergbahnen inklusiv Oberstdorf / 1: Oberstdorf

17 Super Sommer Card (vanaf 2022, 5 euro volw., 2,50 euro kind) / 3: Serfaus, Fiss, Ladis

18 Silvretta Card (vanaf 2021, alleen Basic kaart gratis met sommige liften, niet meer zwembad dit kost 49 euro pp / 5: Ischgl, Galtür, Kappl, See, Samnaun (Tirol)

Daarnaast zijn er nog zo’n 14 andere gebieden, echter daar moet je veelal betalen voor liften/zwembaden of ben je 50+ euro voor 3-7dagen per persoon kwijt voor een zomerpas.

Ik heb alle genoemde gebieden verder gedetailleerd uitgewerkt in een Excel sheet. Mocht er interesse hierin zijn dan hoor ik het graag. Laat maar een reactie achter bij dit bericht.

Op onderstaande sites vind je ook overzichten van diverse gebieden in Oostenrijk en omliggende landen die ik (deels) als bron heb gebruikt.
Austria.info | Urlaubosterreich.com | Alpen-guide.de

Laatste bewerking: 4 april 2022