Heerlijke ervaring terug bij iPhone (4S) met Apple iOS7

26/11/2013 0 By admin

Ik vond het toch weer eens leuk om een blog te schrijven. Mogelijk ga ik dit dan ook weer oppakken.

Ik heb nu een ruime week een iPhone 4S van iOS6.x naar iOS7.04 geupgrade en inmiddels naar iOS7.1.
Het is even wennen aan de looks van iOS7, maar ik wil niet meer terug naar mijn oude iPhone 3GS of de 4S met iOS6.x en al helemaal niet naar mijn Samsung Galaxy Nexus i9250 (met Android 4.2.2 – Cyanogenmod). Toch blijf ik wel kritisch en wil ik toch even enkele zaken op een rij zetten die ik nog wel mis en/of minder goed vind werken.

De tegenvallers van Apple iPhone / iOS(7.1):

App Store app
– App Store > recensie volgorde van ‘alle versies’ is niet op datum van de review gesorteerd. Ik zou dit graag op datum of eventueel versie nummer willen sorteren of standaard van laatst nieuwe > oud willen zien.
– App Store > nieuwe recensies tonen niet bij ‘Huidige versie’, maar wel bij ‘Alle versies’
– App Store > ondanks dat er 21 recensies staan bij ‘alle versies’ (waaronder 2 over huidige versie) tonen er geen gevulde ‘sterren’. Deze zijn allemaal leeg.

Helaas is dit probleem er nog steeds in iOS9.2, daarnaast kun je wel sorteringen doen van recente apps met een bepaald zoekwoord d.m.v. iPad, maar niet met een iPhone

iTunes Store app
– het scrollen in de app verloopt traag bijvoorbeeld bij de ‘Muziek’ > ‘Hitlijsten > ‘Bekijk alles’. De track afbeeldingen tonen daarnaast traag en de preview audio fragmenten starten niet gelijk ondanks dat ik dit op diverse snelle internet verbindingen heb getest (thuis, werk).

Nieuwe toetsenbord wordt niet bij alle apps weergegeven
Het valt me overigens ook op dat het toetsenbord in oude (niet iOS7 geupdate) apps niet de nieuwe witte look hebben, maar de oude iOS6 layout. Je zou verwachten dat iOS7 er hoe dan ook voor zorgt dat dit nieuwe toetsenbord altijd toont ongeacht of je een ‘oude’ of ‘nieuwe’ iOS7 app opent. Het wachten is op de app bouwers om dit te implementeren danwel hun app volledig naar iOS7 te updaten.

Accu problemen veroorzaakt door een bug in een app
– Recentelijk hebben we met twee iPhone 4S gehad dat de accu sinds iOS7.0.6. en nog steeds met iOS7.1 ineens een enorm hoog accu verbruik hadden. De gebruikstijd was gelijk aan de stand-by tijd. Uiteindelijk bleek dat een GPS bug in de app (Scoupy) de boosdoener was waardoor ie constant verbinding bleef maken ook al was de app afgesloten. Die bug zou inmiddels volgens Scoupy verholpen zijn, maar wij zien het niet zitten/nodig om de app weer te installeren. Door deze te verwijderen is het accuverbruik weer normaal en is de stand-by tijd weer langer dan de gebruikstijd.

Het is sinds recente iOS versies enorm belangrijk dat je zorgvuldig om gaat met onderstaand voor met name accuduur:
* Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond – dit hadden en hebben wij volledig uit staan
* Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen – hierin zijn wij heel selectief geworden welke apps toegang mogen hebben
* Instellingen > E-mail, contacten, agenda’s – push uitzetten algeheel per e-mail accounts en 1x per uur fetchen danwel op handmatig te zetten

Helaas heeft Apple niet zelf een tool/app voor de gebruiker waarmee je kunt zien welke processen constant op de achtergrond draaien. Er zijn diverse commerciele apps in de app store, maar geen enkele vond Scoupy als hoofdverbruiker van de accu ten tijde van het accu slurp probleem. Ik vond wel ActMonitor (betaald: 0,89 cent) en Sys Status (volledige naam: System Status Monitor – Battery, Network & Memory Manager For Your Phone) – gratis (vol met popups/banners) of betaald (zonder banners a 1,79 euro) fijn om te zien welke apps op dit moment draaien naast alle andere processen al stond in mijn geval daar Scoupy niet tussen dus echt volledig zijn ze ook niet altijd. Je kunt het allicht even proberen.

Apple schijnt overigens wel een tool genaamd Instruments from Xcode, Apple’s developer tool te hebben waarmee de Apple Geniuses (van de winkels) dit wel in kunnen zien zie ook hier meer info.
Hier staan nog een aantal enorm goede tips om accu te besparen.
Inmiddels is het mogelijk om meer gedetailleerde in te zien wat iedere app verbruikt en of deze ook in de achtergrond actief is geweest en zo ja hoelang.

Los van de bugs hoop ik nog steeds dat onderstaande zaken in een volgende versie mogelijk worden:

Swiftkey/Swype toetsenbord mogelijkheid

Ik ben ook bang dat het er niet meer inzit in iOS7, maar als ik soms bij vrienden zie hoe snel het tikken met een Swype beweging gaat op een Samsung S4 dan ziet dan gaat dat super snel. Dan stuur je nog eens een lange e-mail of bericht op een snelle manier i.p.v een desktop/laptop erbij te hoeven pakken.
Sinds iOS8 kun je ook toetsenborden van derden gebruiken al zijn sommige zaken niet mogelijk (Siri). Het Swype toetsenbord bevalt mij nog steeds erg goed.

– Meerdere apps tegelijk afsluiten (2x klikken home knop > sluit alle zou handig zijn net zoals op Android). Het is nu alleen mogelijk om maximaal 3 apps tegelijk weg te vegen (sluiten). Ik sluit graag alle processen graag af al weet ik dat met iOS7 (en vorige versies) dit al behoorlijk goed is geregeld qua gebruik van processen in de achtergrond. Misschien een tick qua opschonen 😉 Of het komt doordat ik merkte met mijn vorige iPhone 3GS en iOS 4/5/6.x dat het qua snelheid soms aanzienlijk scheelde als ik apps volledig afsloot.
Helaas nog steeds niet mogelijk in iOS9.2. Apple beweert dat het tevens niet nodig is en juist meer verbruikt om vorige processen/apps te sluiten als je deze daarna vervolgens weer gebruikt. Apple schoont ze automatisch op.

– Mogelijkheid om vanuit bijvoorbeeld de Foto’s app direct de foto’s te versturen naar WhatsApp of andere apps (anders dan de standaard ondersteunde Facebook, Twitter, Flickr netwerken en uiteraard E-mail).
Deze functionaliteit is er inmiddels via de Share sheet in iOS8 en iOS9 echter zijn er wel beperkingen aan het aantal foto’s dat je kunt delen per app (dit verschilt ook nog eens per app)

– Mogelijkheid om de volgorde van WIFI en 3G/4G netwerken in te stellen zeker nu partijen als UPC en Ziggo Hotspots uitrollen. Ik zou graag afhankelijk van mijn locatie een volgorde willen instellen. Thuis wil ik graag 1. mijn eigen WIFI van UPC willen gebruiken / 2. UPC WifiSpots als backup netwerk. Op andere locaties zou een andere volgorde mogelijk moeten zijn bijv. 1. WIFI aanbieder van bijv. werk / 2. 3G provider KPN / 3. als backup UPC WifiSpots (Hotspots).
Helaas nog steeds niet mogelijk anno 2016 in iOS9.2

Het zou ook leuk zijn als Google eindelijk de Google Keep app voor iOS beschikbaar gaat maken. Die mis ik (en vele anderen) wel al kun je wel een snelkoppeling maken naar de site.
Tot die tijd zijn er uiteraard genoeg andere (app) opties overigens.
Inmiddels is de app ook beschikbaar voor iOS zie hier.

Ik moet toch wel bekennen dat de stabiliteit van iOS toch wel super blijft t.o.v. Android 4.2.2 (en 4.1.x) wat ik van mei tot november 2013 heb gebruikt op een Samsung Galaxy Nexus i9250 (dual core processor, 1GB werkgeheugen, 16GB interne opslag).

Dit bericht is geüpdatet op 11 januari 2016.