Gapen blijkt teken van scherpte

26/06/2007 0 By admin

gapen.jpg Geeuwen wordt vaak gezien als een teken van slaap en verveling, maar in werkelijkheid blijkt het lichaam het tegenovergestelde te beogen. Door het wijd openen van de mond, krijgen de hersenen verkoeling, waardoor je alerter wordt na het geeuwen.

Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Albany in de VS in het wetenschappelijke tijdschrift Evolutionary Psychology. Tijdens hun onderzoek merkten zij op dat de proefpersonen die een zak met ijsblokjes tegen hun voorhoofd hielden, of via hun neus ademden, niet hoefden te gapen. Dit in tegenstelling tot de deelnemers die een warme zak tegen hun voorhoofd hielden.

Het oeroude ritueel van gapen heeft een heilzame werking op de geest, omdat koele hersenen beter en sneller werken dan hersenen die relatief warm bloed krijgen aangevoerd. De onderzoekers vinden dan ook dat gegaap tijdens een gesprek niet langer als onbeleefdheid voor de gesprekspartner moet worden gezien, alswel een poging om het gesprek goed te kunnen blijven volgen.

via fok & ad

Dat heb ik nu ook vaak als ik naar een lang verhaal zit te luisteren. Al denk ik dat het soms toch ook echt het tegen over gestelde betekent ofwel het boeit me niet en daardoor onthoud ik het niet. Ook al geeuw ik heel vaak de periode dat ik me dan fit voel is dan zeker maar een fractie of ik ben gewoon té moe. Naar mijn idee zijn er diverse redenen om te geeuwen. De grootste is vermoeidheid.