De netbook hype: Samsung NC10 de beste?

12/11/2008 0 By admin

Samsung NC10 Wellicht heb je t al gemerkt. Er bestaan sinds een klein jaartje zogeheten netbooks. Dit zijn kleine laptops die een scherm grootte hebben van tussen de 7 en +/- 12 inch. De massa was 8.9 inch maar inmiddels lijkt de standaard van de laaste modellen 10inch te worden. Ik houd dit nu zo’n 2,5 maand in de gaten want mij leek het handig om voor mn deeltijd studie zo’n netbook veelvuldig te gaan gebruiken.

De eisen zijn:
licht gewicht (1.5 kg max)
compactheid (12inch max)
accuduur minimaal 5uur (6cell dus)
robuustheid
bluetooth
looks
normaal toetsenbord grootte en logische plaats van toetsen (de asus eee pc hebben rare plek voor rechter shift toets)
harddisk van minimaal 160GB
systeem: Windows XP.

Vista is op de huidige netbooks niet aan te raden ivm langzamere processor en slechts on board video t.o.v. full-size laptops.

Een netbook is nu nog niet voor gebruik van grafische programma’s zoals Photoshop omdat de videokaarten en processoren nog niet schokkend snel/groot zijn. Je kunt netbooks echter wel prima gebruiken voor e-mail,internet,word,excel e.d.

Ook interesse? Op diverse speciale netbook sites zijn vergelijkingen te vinden maar ook reviews van o.a. de Samsung NC10 maar ook discussies op tweakers.

Nu vond ik de Samsung NC10 erg mooi maar looks is niet altijd alles. Reviews zijn inmiddels enkele weken bekend en t lijkt een echte winner. Met een lange accuduur (6 cell geeft zo’n 6uur gebruikstijd). Met wi-fi aan reken op zeker zo’n 5uur gebruik zonder enige vorm van stroom in de buurt. Ook het toetsenbord is vrijwel volwaardig te noemen t.o.v. een normaal toetsenbord. Je moet voor de gein maar eens binnen stappen bij de MediaMarkt en eens rammelen op een 7inch of 9inch netbook en deze 10inch van samsung een wereld van verschil als je t mij vraagt.

Nog nadelen aan dit compacte netbookje? Ja de mousepad is vrij klein maar schijnt top te bedienen te zijn. Een klein muisje ligt hier ook al te wachten om dit te verhelpen. En helaas heeft de eerste versie van de Samsung nog geen 3G (sim-card slot). In latere versies valt dit wel te verwachten.

De echte concurrentie is
Asus Eee PC 1000H
MSI Wind
Asus N10JC
Acer Aspire One 150 (review is van de 100) – slechts 8.9 inch scherm

Allen overigens momenteel ook nog zonder 3G maar soortgelijke specificaties als de Samsung. Zoek de verschillen. Bij tweakers is ook een prijs/specs overzicht.

Het is aftellen geblazen totdat mijn zwarte NC10 woensdag 19 november arriveerd. Ik heb m weken geleden al besteld bij Modern.nl voor slechts 379 ivm kortingscode. Modern verkocht m tot eergisteren nog voor 389 als pre-order in zwart. De witte is inmiddels al enige tijd verkrijgbaar bij de Mediamarkt voor tot voorkort 399. Gek genoeg zijn sinds gisteren de prijzen omhoog geschroeft bij modern.nl en mediamarkt naar 429/419. Hij wordt ook verkocht binnenkort bij Dixons en Alternate (alleen wit)